И с т о р и я
 

     Брациговското читалище ”Трендафил”,

както е първото му име е основано на 25 декември 1874год. от големия национал революционер Васил Ангелов Петлешков,

който е негов първи председател и най-голям дарител.Обществено значим е доосвобожденският период на читалище ”Трендафил”, тъй като то събужда за свобода брациговци.В него се пеят революционни песни, играят се пиеси, четат се вестници и се коментира въстанието.Читалището е мястото, където заседава Местния революционен комитет, Ана Гиздова шие знамето на въстанието, а избата му постепенно се превръща в склад за храна и оръжие. Читалищните  дейци са в първите редици на въстанието.
     През първите 23 години от създаването му името на читалището многократно е променяно, едва през 1897год. то приема името ”Будилник” и остава с него цели 54 години. В чест на 75 годишнината от Априлското въстание, чествано през 1951г. , читалището започва да носи  завинаги името на своя основател Васил Петлешков. През 1954г. брациговското читалище е обявено за образцово. Паметна ще остане и 1956г. На проведения Първи национален преглед на читалищата по случай 100 годинишнината от основаването на първите читалища, брациговското е обявено за национален първенец. През същата година отваря врати и новопостроената сграда, в която то се помещава и до днес.


     Построяването на сградата е подарък на Брацигово от правителството управляващо България след 1945г. за заслугите на града ни и в памет на стотиците жертви паднали във войните и революционните борби през различните епохи.Читалищната сграда е разположена  на хълма  ”Малката пъдарница” над местността ”Сартовица”.Инвеститор е комитета за наука изкуство и култура, а автори на проекта са арх. Желязко Стойков и арх. Владимир Рангелов, конструктор е инж. Емил Попов. Строежът на сградата започва през 1954г. като срокът за реализация е 36 месеца. По време на строителните работи с цел икономии е премахнато средното стълбище, което трябвало да води до бъдещия паметник, а в последствие отпадат и други декоративни елементи по фасадата на сградата.Кулоарите на  читалището, са с оригинални мозайки.Стенописите са дело  на художника Иван Милчев.
     Новата сграда официално е открита по време на коледните празници през 1956г. На 31. декември Министърът на вътрешните работи Георги Цанков тържествено прерязва трикольорната лента и обявява читалищния дом – паметник за открит.
     Читалището  разполага с богата материална база.
     Голяма театрална зала с 404 места, с уникална акустика, дължаща се на вградени в стените й  глинени гърнета. Камерна зала със 150 места, репетиционни, гримьорни, библиотека с три отдела-детски, справочен и художествен. Като застроена плащ сградата на читалището заема 1700 кв.м. и обем от 12 000 куб.м.

     През 2009г. читалището в Брацигово  ще отпразнува своя 135 годишен юбилей!
     Почетни председатели на читалището в Брацигово обявени за периода                1883 – 2005г.съгласно Уставите на читалището през годините са:

 

Васил Ангелов Петлешков
1845 - 1876
почетен председател за вечни времена
18 октомври 1883г.

 

Данаил Стоянов Юруков
1852 – 1926
почетен председател
18 октомври  1883г.

 

Владимир Петров Батаклиев
1936
почетен председател
17 февруари 2004г.

 

 
Всички права запазени © 2009 Читалище "Васил Петлешков" - Брацигово