Д е й н о с т и
 

     Дейността на НЧ ”Васил Петлешков - 1874” Брацигово и преди и сега е насочено към съхраняване и развитие на традиционните читалищни дейности: библиотечна дейност, художествена самодейност, културно-масови прояви, школи, клубове, самодейни групи и др. Тези основни дейности определят читалището в Брацигово като център за просвета, култура и самодейно творчество. Днес читалището се стреми към разширяване, обновяване и популяризиране на своята дейност, стимулиране на детското творчество и засилено гражданското участие в обществения живот на града.


     Допълнителна дейност в читалището насочена главно към естетическото възпитание е неговата художествена сбирка, в която се съхраняват, обогатяват и експонират живопис, графика и малка пластика.
     На 21.11.1970г. в Брацигово тържествено е открита картинната галерия, съобщава Васил Цойков от страниците на вестник “Брациговска трибуна” (бр.11, дек. 1974, с.6). Като всяко хубаво начинание това също има своите инициатори и създатели. Инициативата е на градския съвет за изкуство и култура, в лицето на неговия председател Владимир Батаклиев, със съдействието на художниците брациговци Георги Кьосеилиев, Йордан Карналов и Иван Тошков и отзивчивостта на онези български творци дарили свои работи за сбирката - Здравко Александров, Иван Андреев, Кирил Анев и много други.

 Към момента в читалище ”Васил Петлешков - 1874” работят следните любителски състави:

  • Състав за народни танци ”Брациговче”, който е разделен на две възрастови групи. С хореограф Цветелина Димитрова. Тази година КТФ към състава спечели второ място на Десети юбилеен фолклорен конкурс "Орфеево изворче 2010" в Стара Загора.

Камерна танцова формация

 

 

  • Група за стари градски песни с художествен ръководител Чавдар Ралчев  

 

  • Клуб по художествено слово с ръководител Мария Анастасова

 

  • Клуб ”Млад природозащитник” с ръководител Анастасия Клянчева. Участниците в клуба вземат активно участие в организирани акции за почистване и опазване на околната среда.В клуба се изучават различните видове билки, гъби и дървета.Организират се походи.

  • Модерен балет с ръководител Деница Гергиникова

 

 

 

  • Школа по пиано с ръководител Галина Траянова .

  • Група по народни танци за възрастни, в която се изучават различните видове народни танци.Целта на групата не е свързана със сценична изява, а е насочена към намаляване на застоелия начин на живот и релаксация Репетициите са два пъти седмично, ръководители са Мая и Ангел Дамянови.Кликнете върху снимката, за да видите групата в действие!
Групата е отворена, всеки желаещ може да се включи !


Читалище “Васил Петлешков” разполага с база и капацитет за създаване и развиване на музикална школа по пиано. Ръководител е Галина Траянова.

     За въпроси сварзани с различните видове дейности, възможностите за участие в тях, идеи за създаване на нови или обновяване и обогатяване на съществуващите може да се обърнете към секретаря на читалището Галина Траянова на тел. 03552/20 60 или на e-mail vp_1874@abv.bg 

 

 

 
Всички права запазени © 2009 Читалище "Васил Петлешков" - Брацигово